Едно интервю с Георги Малчев от Ilyan.com

въпросите зададе Галя


През Декември бях гост на вдъхновяваща следобедна работна закуска. Пред смаяните ми очи, целият екип на Ilyan.com се събра над порция домашно биволско сирене, крехко прошуто и извикващо носталгия ашуре. Всичко това в конферентната зала, където имаше и няколко бутилки прясно изцеден сок от моркови, червено цвекло, ябълка…Поговорихме за храна, посмяхме се, а аз си тръгнах от там с усещането, че във всички останали офиси може би нещо липсва. Зададох на Георги всички въпроси, които бушуваха в мен след тази следобедна работна закуска и с радост споделяме отговорите с вас!


Здрасти Жоро, благодаря ти, че се съгласи на това интервю. За нас ти си посланик на здравословната офис култура и безкрайно се радвам, че имаш екип, който се е заразил от твоя начин на живот. Би ли казал две думи за това кой си и с какво се занимава компанията ви?

С няколко думи – в Ilyan.com правим яки дигитални решения за клиентите ни. Създаваме интернет страници, които реално им помагат да покажат силните си страни и да придвижат максимално напред процеса по продажбите си. Правим и яки кампании в социалните мрежи. Някои от нещата, които сме правили са толкова яки, че вече имаме 8 награди на web индустрията в България. От две години имаме и офис в Лондон.


здравословна закуска в oфиса на Ilyan.com - снимка Ilyan.com

Как се роди идеята за здравословните срещи-закуски във вашия офис?

Честно казано – като начин да покажем на екипа, че е важен за нас. И че да се забавляваш и да ти приятно, докато работиш, винаги ше бъдат част от фирмената ни култура. Работиш яко, живееш интензивно – такива са хората при нас.

За да съм съвсем откровен – с толкова много хора, и много от тях “в разцвета на силите си”, както би казал Кралсон, който живее на покрива – винаги има дискусия каква да е закуската. Тези, които са най-в разцвета на силите си могат да си похапват от всичко и нерядко изкушават и останалите. Но винаги гледаме да има и “здравословно меню” – сокове, плодове. А нещата, сготвени по рецептите на The Art of Real Food са много харесвани. За съжаление екипът прекалено много хареса рецептите, които ти ни донесе и вече втори месец никой не иска да ги връща в офиса 😉 Очакваме съвсем скоро да опитаме и здравословните менюта на Fineline – наши дългогодишни партньори. Поне веднъж месечно някой клиент или партньор идва на гости на закуската.

Хубавото е, че тази закуска, която винаги споделяме с приятелите си във Facebook се гледа от много хора. Те пък споделят в офисите си, че искат и те да имат подобна закуска. Мога само да насърча и други компании да правят подобни закуски – една споделена снимка на подобна закуска на екипа говори в пъти повече от сухите обяви, които ще пуснете, че търсите нови попълнения за младия си и динамичен екип.


Кои са любимите храни на екипът ти? Изобщо трудно ли е да се синхронизира едно меню за 20тина души с различни вкусове?

Искам ти да опиташ да го направиш 😉 Отдавна съм те признал за най-страхотния кондиционен треньор, сега остава да ме впечатлиш и с това.

Опитваме да сме достатъчно разнообразни. Хората от екипа се редуват в това да избират закуската. И разбира се всеки нов член на екипа създава нещо вкусно за хапване, което носи в офиса. И получава винаги признание за усилията си, а и за това колко е било вкусно. Е, невинаги най-здравословно, но нали всеки има своите предпочитания и трябва да се забавлява.


Според теб храната сплотява или разделя хората на работното място?

Определено сплотява. Много е забавно да видиш как хората планират срещите, за да може да присъстват на закуската. Разведрявнето в края на работната седмица също е много свежо. А когато колегите започнат да пазят от закуската за някой колега, тогава разбираш колко сериозни са нещата….


Какви според теб са основните пречки хората да се хранят добре на работното място? Как ги преодолявате специално във вашия офис?

Динамичното ежедневие, определено. Трудно е да планираш храненията си, особено когато работиш много интензивно. На теб ти отне няколко години, за да пречупиш някои мои грешни навици.

Истински и вдъхновяващ пример за здрав дух в здраво тяло :)


Знам, че пътуваш много, а същевременно си в перфектна форма винаги когато се срещнем. Имаш ли тайни за здравословно хранене на пътя? Споруваш ли дори когато пътуваш?

Методът се казва проба и грешка. И обсъждане с Галя. Вече ми е по-лесно да определям и най-вече да планирам храните, които да поемам. Спортуването е нещо, което оправя грешките, които понякога се случват. Спортните ластици, които ти ми препоръча, са вълшебни като начин да тренираш когато си на път. Единственото допълнително нещо,  което ми трябва е лост за набиране. Наскоро си купих и такъв за вкъщи. Така може да тренираме и с големия ми син. Изживяването е невероятно!


Мислиш ли, че работодателите имат влияние върху начина на хранене на екипите си?

Определено могат да помогнат. Не е трудно да осигурят повече възможности за избор. В скоро време ще се разбере за едно партньорство, което ще реализираме с едни страхотни хора, които дават възможност на много хора в центъра да ядат много вкусно, здравословно и изгодно. Иска ми се аз да го бях измислил 😉


В САЩ много компании раздават крачкомери на служителите си и им дават бонуси в края на месеца ако са направили определен брой крачки и са физически активни. Мислиш ли, че нещо такова може да има почва у нас?

Корпоративните карти за фитнес, или даже тренировки и зали в някои големи компании са най-доброто, което съм виждал досега. Политики, като тази която споделяш, показва, че това е нещо важно. Толкова важно, че съм склонен да те наградя за това. Лошото е, че ако хората не са убедени, се изкушават да търсят как да излъжат системата и след това се чудиш защо кучето на съседа има крачкомер на врата …

За България си го представям по-просто – когато имаш добрия пример до себе си – и ти си мотивиран. В Ilyan.com именно служителите помолиха за корпоративна карта за фитнес. Даже имаха желание едната стая да стане зала за тренировки и развлечения. Бизнесът ни обаче се разви много бързо и ето, че отново нямаме свободни зали. Ще видим при следващото разрастване…


Ако утре те наемат да транформираш един офис който е пълен с  бърза храна и сладки напитки, как би въздействал? Какви стратегии би приложил? Какви компромиси би направил?

За наемане – теб биха те наели, или Гергана от Fine Line (www.fineline.bg;-) Мен може би след време някой ще ме попита за съвет

Бих вкарал плавно по-полезни храни, измествайки най-вредните. С инвестиция от страна на компанията. Служителите ще го забележат и оценят. След което идва ред на това да бъдат увлечени да имат правилния баланс на физическа активност, интензитет на работа и хранителен режим. Не мисля, че нещата трябва да стават насилствено. Все пак и по-здравословното хранене нерядко означава и по-високи разходи в интензивното ежедневние. Докато правилното хранене е въпрос на разбиране и създаване на навик.

От моя опит – най-много работи, когато екипът се мотивира сам и желае промяната.


здравословна закуска в Ilyan.com - снимка Ilyan.comИмаш ли любима рецепта или комбинации от храни, които препоръчваш на други хора, които искат да въведат здравословни офис закуски като част от корпоративната култура?

Рецептите от The Art of Real Food 😉 Акцент на белтъчините, за сметка на бързите въглехидрати. Когато разбереш принципа и видиш ефекта – вече е въпрос на воля.

Когато аз бях в разцвета на силите си – имах организма и жизнения ритъм да смеля и изгоря всичко. Всичко става естествено, и като имаш добър пример. Ти ми показа как човек може да яде правилно, а в същото време и да си доставя удоволствие, когато има нужда.


Опитвали ли сте нашите рецепти? Има ли твоя офис любима рецепта от Изкуството на истинската храна?

Нека върнат рецептите и направят повечето от тях и ще ти кажа 😉

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НА ILYAN.COM, ЗА ДА ПРИСЪСТВАТЕ ВИРТУАЛНО НА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ИМ СРЕЩИ – ЗАКУСКИ

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.