24 2017 авг.

Ако попитате група хора как човек може да подобри здравето си, сигурно ще чуете различни съвети – едни наблягат много на диетичното хранене, други на физическото натоварване. Някои биха ви насочили към съзнателните практики и медитация, или по-близък контакт с природата. Много рядко обаче ще чуете съвета : ”прекарвай повече време с приятели, в социални контакти и весела компания.”

Наскоро с мой ученик се заговорихме за бирата. Той ми сподели как е спрял да се вижда с приятелите си, които сядат за бира след работа, защото се страхува, че ще си върне свалените с усилия килограми. Аз пък му разказах, как другарите ми спортисти с радост пийват по бира след плуване или тичане, как не се “пазят” и се радват на завидна форма, добро настроение и крепко здраве. Този разговор ми напомни, че и аз някога “се пазех” от всичко, освен вода. Допреди десетина години и аз броях всеки грам захар, пазех талията си от весела компания и бях в пълно информационно затъмнение по отношение на бирата. После две големи лични открития тотално промениха отношението ми. Споделям ги с вас, защото може би и вие като моя ученик сте в конфликт: искате да сте в добра форма, но пък може би това означава да кажете “не” на бирата и добрата компания.

Първото, което преобърна света ми беше запознаването с естествената ферментация на напитките. Открихме, че бирата e точно такъв продукт и е натурална храна, с много и различни ползи. Ето какво бях най-изненадана да открия:

  • в бирата има разтворими фибри – не си бях представяла, че тези фибри имат свойството да регулират храносмилането и да редуцират холестерола
  • бирата е източник на В витамини, незаменими за нервната система
  • в естесвено ферментиралата бира има млечнокисели бактерии, които обогатяват чревната ни флора, тук е мястото на любимата ми кисела бира
  • бирата чудесно хидратира, както бяха отбелязали и моите приятели спортисти, а в изследвания се сравнява дори със спортните напитки
  • бирата има способността да омекотява последствията от умствения стрес, като регулира нивата на стрес хормоните
  • бирата носи огромна наслада, дори само след една глътка бира нивата на допамин (един от невротрансмиторите свързан с щастие и удовлетворение) са по-високи
  • бирата не е никак калорична, една чаша има средно 70-120 калории
  • хмелът подпомага здравия сън, а горчивият му вкус подобрява храносмилането

В началото ми беше направо трудно да повярвам, че толкова години съм пазила тялото си от разумна консумация на бира, а пък в нея се съдържат толкова полезни за организма вещества. Оттогава мина доста време, но ние оставаме заклети фенове на пивото и няколко пъти седмично се радваме на по чаша студена и свежа бира.

Второто ми голямо откритие изобщо не беше свързано с пивото, а по-скоро със самия акт на пиене и хапване с приятели и как то помага на здравето на нервната система и редуцира стреса. Вдъхновена бях от приматолога Ричард Рангам, който изследва как готвенето и храненето в компания има значителен принос в социалното и общественото ни развитие. Започнах да научавам за биологичната роля на храносмилателната и нервната ни система като част от общуването и принадлежността в общност. Сложни за обяснение са невробиологичните теории, но накратко: когато се храним и и се виждаме на „по бира“ с близки хора, автономната нервна система може да се настрои към истинско състояние на добруване и безопасност – да изключи програмите свързани с оцеляване, познати на много от нас като “бий се или бягай”.

Когато се храним и пийваме в компания задоволяваме нуждата “да принадлежим”, да бъдем в безопасност и да усещаме добронамереността на хората около нас. Билогично това е директно свързано с подобряване на храносмилането и пренастройка на целия организъм към самоизлекуване и регенерация на клетките, обратно на “бий се или бягай”, този режим е “почивай и храносмилай”. Така компанията на другари може да ни помогне не само да се чувстваме отпуснати, щастливи и в комфорт със себе и света, но и да сме практически по-здрави.


Много се говори за “балансиран” начин на живот. За мен дълги години в уравнението между семейство, работа, грижа за стриктна диета и спортни занимания дори нямаше място за “бира с приятели”. Днес това време е толкова важно за мен, колкото и да отделя внимание на грижовно отгледаните зеленчуци в градината. За мен лично, нуждата от общуване с приятели се оказа дори по-важна за здравето ми от всякакви режими – балансът е баланс, когато посреща най-дълбоките ни човешки нужди – да сме спокойни, щастливи и споделени.

Галя и Диана съветват: консумирайте умерено и винаги се наслаждавайте от сърце на всяка глътка

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.