Великденски яйца с естествени бои

Великден ни приканва да извадим боичките и да бъдем художници, да бъдем част от традицията, да създадем красота и радост с ръцете си. Празникът е пуснал корени в сърцето на всеки от нас, още след Цветница сърцата ни бият учестено и голяма усмивка огрява лицата ни, щом си помислим за козунака, за кифличките, за оцветените ръце, за яйцата. Ах яйцата! Как ще ги боядисаме, какви ще са, как ще ги подарим, раздадем, разменим, как ще им се радваме и как ще нашето яйце ще е най-хубаво, най-здраво…най-истинско.

Боядисаното яйце е извървяло дълъг път, от пролетните фестивали в Египет, Персия, Древна Гърция и Рим, през христианската традиция и е оцеляло до днешни дни, за да символизира чудото на кръста, надеждата и новото начало, в което всеки един от нас вярва.

Тази година ви каним да пресъздадете традицията на истинското боядисване на яйца. Каним ви да боядисате както са го правили нашите баби, техните баби и бабите на техните баби. Каним ви да станете част от изкуството на истинските яйца.

Потърсихме рецепти за бои, които да гарантират естествени, красиви и неповторими цветове. Ето как да си ги направите сами! За да добиете цветовете, ще са ви нужни основни продукти, в които има пигмент. За червено използвайте люспи от червен лук, за жълто куркума и люспи от жълт лук, за лилаво листа от червено зеле, за зелено спанак, за оранжево моркови и шафран, а за розово червено цвекло.

За 6-8 яйца от всеки цвят:

Червено: обелки от 8-10 глави лук

Жълто: 4 с.л. куркума и обелки от 5-6 глави жълт лук

Синьо: 10 тина листа от червено зеле

Зелено: 4 чаши спанак

Оранжево: ? кг настъргани моркови и щипка шафран

Розово: 2 чаши червено цвекло

В тенджерка, подредете яйцата на един ред. Отделно, в 600-800 мл вода, сварете желаните съставки за пигмент за 30 мин. Прецедете и добавете 1 с.л. сол и  с.л. оцет към всеки цвят. В тенджерка, сложете яйцата на един ред и залейте с желания цвят. След като сместа заври, намалете огъня и оставете яйцата да къкрят още 20 мин. Изключете и ги оставете да киснат в цветната вода поне още час. Колкото повече престоят, толкова по-наситен ще бъде цвета. Махнете ги внимателно, тъй като оцета леко омекотява черупките и ги оставете да изсъхнат. Черупките ще се втвърдят с изсъхването.  Използвайте тампонче намазано с олио или зехтин за да лъснете яйцата и да се насладите на бляскавите им цветове.

Оцветяване с лучени люспи:Може да увиете всяко яйце в люспи от лук и да поставите ластичета за да придържате люспите. Сварете яйцето. След като свалите люспата, ще имате красиви цветни отпечатъци.

Оцветяване с ластичета:Увийте ластичета около яйцата за да получите красиви бели ивици след като ги боядисате.

Рисунки с восък:Вземете тънко парченце свещ и нарисувайте яйцето си. След като го боядисате, нарисуваното ще изпъкне.

Споделете традиционното боядисване на яйца с близките и приятелите си, зарадвайте се на разнообразието от природни пигменти, разменете трикове за декорация на яйца и не забравяйте да споделите красивите си снимки и резултати с нас! Нека седмицата преди Великден е вдъхновена и пълна с нова надежда! Бъдете здрави!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.