крем с тиква и кокосова сметана от ИЗКУСТВОТО НА ИСТИНСКАТА ХРАНА
9 2014 ное.

Не ме е срам, че миналата есен от тиква и райски ябълки дланите ми се оцветиха в оранжево и отне 6 месеца въздържание от оранжеви плодове и зеленчуци, за да спра да се стряскам като си погледна ръцете.

Любовта към тиквата, с целия и цвят, аромат и очарование е любов, която аз и Диана споделяме. Във всеки том от колекцията имаме нещо с тиква – тиквена супа, хумус с тиква, пълнена тиква с кускус, салата, дори яхния с тиква.

крем с тиква и кокосова сметана от ИЗКУСТВОТО НА ИСТИНСКАТА ХРАНА

Миналия уикенд у дома беше тиквен празник и се радвам да споделя една от рецептите с вас!

В нашата кухня този крем е заместител на крем карамел. Няколко от домашните “любимци” избягват млечни продукти, но пък апетитът им за десерти не спада. На помощ идва кокосовата сметана, която заедно с тиквата може да задоволи и най-претенциозните. Децата винаги са най-сериозното жури за здравословните ни рецепти и гласуваха “за” този чудесен крем. Споделяме го с радост.

За 8 мини или 4 нормални порции

1 чаша кокосова сметана

1 1/2 чаша печена и смачкана на пюре тиква

2 яйца

1 см или няколко капки ванилия

Загрейте фурната до 180 градуса. Междувременно сложете всички съставки в пасатор и смелете до гладкост.

Пригответе тавичка, поставете в нея съдовете за печене и разлейте сместа. На дъното на тавичката сложете вода за да се разпредели равномерно температурата. В зависимост от размера на съдчетата ще са нужни между 30 и 45 минути за изпичане.

Може да хапнете крема топъл или студен, да украсите всяко съдче с бита кокосова сметана или плодове.

Откъде кокосова сметана? Може да се купи в картонени кутии в магазините за здравословни храни, друга опция е да оставите консерва кокосово мляко с висока масленост в хладилника – това ще позволи на твърдата част – сметаната – да се отдели от кокосовата вода.

крем с тиква и кокосова сметана от ИЗКУСТВОТО НА ИСТИНСКАТА ХРАНА

За тази рецепта изберете весели съдчета с различна форма – от бурканчета до формички за мъфини или крем-карамел, дори чашки за еспресо.

Бих ви казала колко време издържа този крем в хладилник, но не остана нито една порция! Ако оцелее у вас, споделете на страницата ни във Facebook. 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.