Ива Янева - победителка в конкурса на Изкуството на истинската храна: ''Здравослвното е красиво за 2011'Може би се питате какъв човек трябва да си, за да готвиш, да снимаш, да участваш в конкурси? В дните преди Коледа, Ива Янева, победителката в годишния конкурс “Здравословното е красиво“, ни позволи да надникнем в нейния свят. Ето какво сподели с нас!


1. Разкажи ни коя беше първата рецепта която снима за конкурса “Здравословното е красиво“? Често ли я приготвяш? Какво ти хареса в нея?

Това беше Хималайският чай. Обожавам го и доста често го приготвям, особено когато съм настинала, защото много бързо ме сгрява. А пък зимата няма нищо по-хубаво от това да се върнеш вкъщи измръзнал и да те чака чаша ароматен Хималайски чай!2. Какво прави Ива Янева в свободното си време, освен да готви и да снима? Как се забавляваш?

Обичам да прекарвам свободното си време с малките ми племеници и при всяка удобна възможност гостувам на семейството си. Както и нормалните за всеки неща – приятели, кино, хубава книга. Обичам и да рисувам, но за съжаление рядко ми остава време.3. Кои са любимите ти истински храни? Коя е любимата ти рецепта от Изкуството на истинската храна?

Много обичам всякакви зеленчуци! Толкова са цветни и разнообразни като вкус, че няма как да ми омръзнат. Любимата ми рецепта от Изкуството на истинската храна е една невероятна сьомга с мед – ако някой не я е опитвал, задължително трябва да поправи тази грешка!


Ива Ива Янева - победителка в годишния конкурс ''Здравословното е красиво''4. Как поддържаш формата си? Изглеждаш страхотно!

Благодаря! Отскоро спортувам и тренирам веднъж – два пъти седмично, според времето, с което разполагам. За жалост ежедневието ми изисква да прекарвам часове над компютъра и се опитвам през останалото време да се движа колкото мога повече – излизам на разходки или до магазина. Но най-важното според мен е храната – ако човек се храни здравословно, с истинска храна и в нормални количества, просто няма как да не изглежда добре.


5. Имаш ли съвети за хората, които до сега не са снимали храна и биха искали да се научат! Какво да направят за да изглеждат добре снимките им? Ти с какъв апарат снимаш?

Аз снимам с Canon 400D и единствения обектив, с който разполагам. Моят най-голям съвет е да се снима на дневна светлина, близо до прозорец. И двете ми снимки, които участваха в конкурса бяха снимани до прозорец. Понякога помага да използвате гладка бяла повърхност, с която да отразите светлиината върху обекта, ако той е в сянка, подобно на слънчевите зайчета, които правехме като деца. Аз лично използвам парче гладък картон за целта. И експериментирайте! Ако направите 200 снимки, все една от тях ще е хубава.


6. Мислиш ли, че да се храниш здравословно е трудно и отнема много време?

Както споменах, аз самата не разполагам с много свободно време и ако аз мога да се храня здравословно, значи всеки може! Дали ще отворим кутия бисквити или вместо това ще си вземем ябълка, кофичка кисело мляко и лъжица отнема едно и също време. Моята племеница, която е на 11, неведнъж е приготвяла рецепти от картичките заедно с мен, така че в никакъв случай не мога да кажа, че е трудно.

7. Разкажи ни за голямата награда от конкурса – вечерята с Галя и Диана. Изненадахме ли те с нещо? Какво беше менюто?
Наградата беше страхотна и искам от все сърце да им благодаря, че така се бяха постарали, за да ни накарат да се чувстваме добре. Бяхме им отправили предизвикателство – да ни сготвят крем супа от царевица и се получи наистина много вкусна, дори успях да си я приготвя вкъщи след това. Имаше зелена салата с манго, любимата ми сьомга и паста за основно, невероятен крем с маскарпоне за десерт и сладки приказки и вино, разбира се.

8. Можем ли да прочетем повече за теб някъде? Имаш ли свой блог?

Да, имам блог – www.iva-y.blogspot.com. За съжаление напоследък не ми остава много време, за да пиша в него, но се старая да не го изоставям съвсем.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.