28 2014 юни

Миналата седмица бяхме на гости на приятели и си спретнахме чудесна следобедна разходка. По пътя имаше чудесни плодови дръвчета, цветя и храсти. Залисани от разговора, ходихме почти два часа и се върнахме с пълни шепи. Дядо ме е учил да не подминавам паднал на земята плод или нисък клон отрупан с плодове натежал над ограда, грехота е такова изобилие да се остави да се развали…отчет на събраното: 4 броя авокадо, няколко кайсии, една шапка с латинки от гората.

photo 1-36

Латинки сеят почти всички градинари, за да отблъскват гладните насекоми – мирисът на цветовете е естествена бариера за тях – така доматите, краставиците и другите растения в градината са естествено защитени от вредители. Латинката обаче лесно се самонасажда и особено тук, където климата предразполага, са се наместили в горички, градинки и всякакви крайпътни празни места. Така почти на всяка разходка си късаме латинки и ги ядем в движение – вкусът е много приятен, леко пиперлив и стипцав – горчивината подпомага храносмилането, а самите растения са богати на витамин С и имат естествен антибактериален и антигъбичен ефект. В народната медицина се ползват и за рани и компреси на кожата или против респираторни заболявания.

От кулинарна гледна точка, латинките са сред ядливите цветя и често може да ги видите да красят салати и десерти в хубав ресторант.

С нашия следобеден урожай направихме салата. Ето как:

салата с латинки и рукола от ИЗКУСТВОТО НА ИСТИНСКАТА ХРАНА

За 4 щедри порции:

2 чаши цветове от латинки

8 кайсии

6 чаши рукола (цели листа)

2 авокадо

За дресинга: 3 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, 2 с.л. портокалов сок, сол на вкус, бял пипер на вкус

Опция: кедрови ядки за поръсване

салата с латинки и рукола от ИЗКУСТВОТО НА ИСТИНСКАТА ХРАНА

Авокадото и кайсиите нарязахме на ситно и поставихме на дъното на купата. Отгоре сложихме руколата и няколко листа червена маруля от градината за цвят. Измихме и добавихме цветовете от латинки цели. Поляхме с дресинга и смачкахме с ръце.

Докато приготвяхме вечерята (риба и ориз на тиган), салатата остана да си почива. 30 мин по-късно седнали на ниската маса на двора, с крака скръстени по турски на тревата, всички жадно вкусихме първата хапка от салатата.

Райска работа!

Опитайте и вие!

Галя и Диана съветват: семената на латинките могат да се ползват вместо каперси в средиземноморски рецепти. 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.