един разказ от Николай Димитров - майстор на вкусните неща от Sage Bistro


Ники е модел за съвременен майстор готвач, който ни връща към корените ни. Ако вече сте били в Sage Bistro – виртуозно управлявано от Иво и Ники Димитрови, знаете, че всяка хапка завладява със своята история.  Времето спира, чувате само звука на вилицата и ножа, цялото ви внимание е върху поднесената храна – семпла, истинска, приготвена с внимание към съставките, за които несъмнено е избрана най-подходящата рецепта.

От ръцете на Ники се раждат не само вълшебни блюда, под неговата грижа цъфти една цяла зеленчукова градина, проект, който той шеговито нарича “екзекютив органик“. Подочули, че лятната доматена реколта е абсолютен шампион по цвят, вкус и аромат, поканихме Ники да участва в нашия конкурс “Месец на домата“. В отговор, той разтопи сърцата ни с една история – рецепта за щастие, а ние я споделяме, защото вярваме, че в сърцата ви има много такива истории:


Николай Димитров от Sage Bistro с реколта от 4 корена домати

Най вкусната филия на света!

Винаги съм се опитвал да откривам красотата и стойността на простите, но истински неща в живота. Споменът за летните дни прекарани при баба и дядо и простите радости, които те са ни предали, щастливите дни, когато имаше куп съседски деца, когато дядо се въртеше из градината, а баба приготвяше лютеница в лятната кухня. Благодаря на баба и дядо, майка и татко за това, че са ни дарили с толкова щастие, което никой не може да оцени, преди да го загуби или не го намери в префърцуненият модерен свят на лъскави коли и маркови дрехи. Съжалявам подрастващото поколение, което живее в духовната и вкусова беднота, на която е обречено от гигантските индустриални хранителни промишлености и от лъскави концепции за продажба на храни.

Да живее БГ доматът, така както си го спомняме, плахо поглеждащ от кофичките за кисело мляко подредени на перваза в антрето. Строен в прави лехи, наторяван със прегоряла оборска тор и много често отглеждан съвсем по органичному. Срещу листните въшки се поръсваше пепел от печката, а срещу другите болести домата се пръскаше със смес от вода, прясно мляко, сода за хляб и една капка течен сапун.

Рецепта!!! Върху филия от пресен, може и топъл хляб, си намажете дебел слой масълце, така че всеки кардиолог в общината да си плюе в пазвата. Натрошете сиренце и поръсете с домашна шарена сол. Разходете се до градината с филия в ръка и си откъснете един розов домат. Анализирайки критичните точки и стриктно спазвайки европейската директива за безопасност на храните потърсете най-чистата част на вашите къси панталонки и обършете домата. Яжте със спомена за баба и се замислете за стойността на простите, но истински неща в живота.

Ники Д.


Прочетете повече за мястото, където Иво и Ники Димитрови творят кулинарни шедьоври и завладяват сърцата и душите ни.

Sage Bistro, Бистрица

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.