21 2014 юни

Преди няколко дни моя клиентка сподели, че и е дошло “до тук“ от съветите на учени, алтернативни лекари и всякакви експерти по хранене. Тя е на 60 години, цял живот се е грижила добре за себе си и се е хранила “по правилата“- малко мазнини, много плодове и зеленчуци, тук таме риба и пиле. На 60, след години съзнателно хранене, носи десетина излишни килограма около пояса си, които след преборен рак, внезапна смърт в семейството, тежки работни задължения и боледуване, просто не искат да си отидат. Емоциите и бушуват от желание да се пребори с дразнещите я мазнини, до махване с ръка и отказване от всякакво участие в процеса. Въпросната сутрин, чашата и беше преляла от статията в юнския брой на Тайм – където мазничко и красиво парченце масло се кипри на тъмен фон – само една хапка топъл хляб му трябва и ще скочи в устата ти!

„Ти какво мислиш..“ – попита ме тя – “за цялата тази работа с мазнините?“

Казах и каквото и на всички останали: “ Винаги можем да се опрем на традициите на бабите и дядовците си, на хората, които са добивали каквото могат от земята и животните си, които са знаели кои билки са добри и къде има вкусни малини, кога е сезон за туршия и кога за коприва. Каквото и да открият учените, накъдето и да се накланя везната, никой няма да докаже, че бисквитки и капучино от пакетче са нормална закуска за човешко същество.“

Много от дните в седмицата завършват пред компютъра или с нос забит в учебник, търсейки онези принципи, които винаги остават, независимо каква е пропагандата на деня. Отнема време да можеш да оценяваш данните обективно, да виждаш кой финансира научни изледвания, да търсиш къде е гледната точка на журналиста. Накрая остава само опитът, работата със собственото тяло, работата със стотици хора и желанието да си готов да промениш гледната си точка в зависимост от резултатите, независимо какво си вярвал.

Корицата на Тайм отпреди 30 години разказва как мазнините ни убиват…само 30 години по-късно същата медия ни предлага дебело намазана филийка безглутенов хляб. От нас зависи да отхапем, да сдъвчем, да помислим и да отсеем опита си от това, което ни е удобно да вярваме.

С лъжичка гхи в едната ръка и чаша кафе в другата, ви поздравявам от сърце 🙂

Галя

EAT WELL ТEASER-1

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.