Коледни ядки
22 2012 дек.

Навън е студено и е време да се повъртите около печката. Само за 40 минути къщата ще се изпълни с прекрасен аромат на прясно изпечени ядки и изкусителни подправки. Може да сервирате тези ядки на гостите си, да ги сложите на Коледната трапеза или да ги запечатате в малки бурканчета и да ги поднесете като личен и вкусен подарък.

Печени ядки с подправки за Коледа

За 2 чаши ядки ще са ви нужни:

2 чаши смесени сурови ядки (ние използвахме орех, бадем и кашу) + малко слънчоглед

1/4 чаша мед или кленов сироп
1 с.л. краве масло или гхи
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. карамфил
1/2 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. морска сол

Загрейте фурната до 100-110 градуса. Температурата е ниска, но така се запазва структурата на полезните мазнини, а ядките стават много по-крехки. Поставете всички ядки без слънчогледа в тавичка и печете 20 минути. Междувременно, в купичка смесете всички подправки, а в малко съдче разтопете меда и маслото. Извадете ядките, добавете слънчогледа, смесете с медената течност и след това овкусете с подправките. Изцедете ако има излишен мед и върнете във фурната за още 20-30 минути, като от време на време разбърквате. След като са готови, изключете фурната и ги оставете вътре докато истинат.

Ако решите да приготвите бурканчета или памучни торбички за подарък, декорирайте капачетата или вържете с цветни панделки! На нашата снимка виждате бурканчета, които сме декорирали с изрязани кръгли формички от миналогодишни поздравителни картички!

Весела Коледа и бъдете здрави!

Печени ядки с подправки за Коледа

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.