Пълнозърнести доматени тарталети от Изкуството на истинската храна

Тарталетите са малка и симпатична версия на по-голямата си сестра тартата, която често прилича на плитък киш. Основата е хрупкава, понякога приготвена от многолистно тесто или много напомняща на пай. Сладки или солени, тартите са любим начин да се посрещнат гости или да се внесе радост и непринудена атмосфера на късен обяд. Много приятелства започват с посягането към парче тарта – сякаш когато хапваме с пръсти, казваме: “Тук ми е добре и искам да остана!“

Малките тарти – тарталетките, се приготвят лесно, не изискват точене и месене и могат да изпълнят кухнята ви с благодат само за 20тина минути – достатъчно време да си налеете чаша ароматен чай и да изчакате гостите си!

Ето как да приготвите тази адаптирана здравословна версия на летни доматени тарталети:

 За 8 средни тарталетки (достатъчни за 4 души)

2 големи домата (по възможност различен цвят )

1/3 чаша смляно ленено семе

1/3 чаша ръжено брашно

1/3 чаша кокосово (или бадемово) брашно

1/3 чаша овесени трици

100 гр сирене чедар или кашкавал

2 яйца

1/2 чаша кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

1/2 с.л. морска сол

4 с.л. накълцан ситно босилек

Загрейте фурната до 180-200 градуса. Разтворете хлябната сода в киселото мляко. Същевременно, смесете сухите съставки, заедно със солта. Добавете яйцата и киселото мляко. Замесете хомогенно тесто. Разстелете го на дебелина 1/3 см като го разточите или просто го оформите с пръсти. Използвайте формичка за рязане или водна чаша за да нарежете тартелетките спрямо големината на доматите. Добре е доматът да е такъв размер, че тънко парче (1/2 см) да покрива почти цялата основа.

Намажете тарталетките със зехтин и ги поставете да се пекат за 10 мин. Извадете, настържете сирене чедар върху всяка тарталетка, поръсете с босилек и завършете с доматче. Печете още максимум 15 мин. Охладете и сервирайте.

Опитайте и друга версия на тази рецепта: върху подложката сложете парче домат и завършете с парче меко козе сирене и 1/2 с.л. сос песто.

Разкажете ни за вашите тарталетки на страницата ни във Facebook! Да ви е сладко, лятно и просторно на душата!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.