Салата със смокини и козе сирене от Изкуството на истинската храна

Помня края на лятото, когато смокините натежаваха на дървото в задния ни двор и започваше надпреварата за намирането на най-сладкия, напечен от слънцето плод. Най-хубавите смокини аха-аха щяха да паднат узрели след минути, и ние жадно ги спасявахме и поглъщахме ненаситно, знаейки че няма да има повече до края на другото лято. Скоро започвахме и училище, а това значеше, че ще има по-малко време за катерене по дърветата и ядене на смокини.

Сега, когато края на лятото ни обгърне със сладкия аромат на узрели плодове, усещам същия порив да  използвам смокини във всяка рецепта за да удължа насладата от това, че пак е Септември и пак ги има!

Ето как да приготвите тази богата на съставки и аромати салата, която не само ще се погрижи за вашата талия, ако спазвате диета за намаляне на теглото, но и ще бъде център на внимание, ако приготвяте празнична трапеза. Приятелите ви ще ви питат за рецептата, а вие само ще кажете, че това е вашата лятна тайна. Не може да споделяте всичко, нали? 🙂

За 4 порции са ви нужни:

2 чаши рукола

1 чаша накъсани листа от маруля

1 авокадо

100 гр меко козе сирене (chevre)

2-4 сърца от артишок (по избор, ако намерите мариновани)

1/2 чаша цели маслини

2 с.л. каперси

4 смокини

2 с.л. зехтин

морска сол на вкус

В голяма купа, поставете руколата и накъсаните листа маруля. Върху тях нарежете авокадото, на полумесеци. Натрошете крехкото сирене. Разрежете всяка сърцевина артишок на четири и добавете.Отгоре украсете с маслините и каперсите. Разрежете смокините на полумесци и подредете красиво. Поръсете със зехтина и солта. По желание, добавете и балсамов оцет. Ако не разполагате с каперси, задължително добавете оцета или пък сока на един лимон.

Потопете се в духа на късното лято и ни разкажете за вашата версия на тази любима наша салата!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.