9 2017 юни

Нека да започнем с това – салатите са сред любимите ни летни храни.

Но всяка любима храна може да има и тъмна страна –с  твърде много шоколад може да станем раздразнителни…твърде много диня подува коремчето, а за неузрелите череши няма да разказвам…

Салатите също си имат своите сложности. От една страна могат да са питателна и пълноценна храна или пък лесно да ни заблудят, че сме се нахранили добре. Като консултант по здравословно хранене от години виждам силна тенденция салатите да се опитват да заместят целия обяд или вечеря.

Салата от Изкуството на истинската храна

Това е чудесно, когато салатата съдържа достатъчно хранителни вещества – белтъчини, мазнини, фибри и не толкова добре, когато салатата има само зеленчуци, дресинг и белтъчини колкото да не съвсем е без нищо. Няколко листа айсберг, доматче, едно яйце, парченце сирене, няколко ядки – съвсем не са достатъчни за обяда или вечерята на възрастен човек. Затова и в рецепите, които избираме за публикуване в томчетата от Изкуството на истинската храна винаги се стремим да съчетаем не само вкусни и сезонни продукти, но и такива, които да ви заредят с енергия за часове напред. Това значи баланс на макроелементите, богатство на микроелементите, на вкусовете, цветовете, цялостното усещане за храната и какво означава тя за сетивата и биологичните ни нужди.

Лесно е да започнете да оптимизирате салатите си. Ако сте избрали салатата да е основното ви ястие за обяд или вечеря, вижте тези лесни за приложение идеи, с които да добавите хранителна сила към менюто си – така не само ще сте сити с часове, но и салатата ви ще стане още по-добър извор на енергия и тонус.

Изберете тъмни листни зеленчуци

Вместо прозрачния айсберг и бялото китайско зеле, изберете  листни зеленчуци с тъмнозелен или червен цвят. Малките листа на спанака, дивото зеле, руколата, лободата, лапада, копривата, пореча, глухарчето, ендивията – създават богата основа за салата. Кисело, лютиво и горчиво са трите вкуса, които търсите тук. Именно те стимулират храносмилането, а колкото по-наситен е вкуса, толкова по-богати са листенцата на хранителни вещества. Ако пък сте фенове на микро-листните зеленчуци, дори малка доза от тях е инжекция хранителни вещества.

Добавете разнообразни белтъчини

Сменяйте белтъчините, които добавяте в салатите си. Ако единия ден сте хапвали риба, нека на другия опитате телешко, пилешко, варени яйца или бобови. Често добавяме само сирене към салатите си и така не само лишаваме тялото си от ранообразни комбинации от аминокиселини и микроелементи, но и създаваме условия за развитие на хранителни непоносимости.

Нека фибрите доминират

Щом сте започнали с избор на тъмни листни зеленчуци, вече сте на прав път. Към тях добавете богати на фибри зеленчуци като цвекло, морков, пащърнак, аспержи, сърца от артишок; бобовите също са много приятни в салата и носят и фибри и микроелементи. Авокадото, което обичайно добавяме като мазнина, съдържа значително количество фибри (същото свойство, което го прави съставка за гъст шоколадов мус).

латинка и цвят от лук

Декорирай като събирач

Това е най-необичайната, но и най-ефективна тайна, която споделям с учениците си. Добавянето на  кулинарни билки като копър, магданоз, мента, в по-значителни количества, добавя и желязо, магнезий, манган, витамин С, калий.  Кулинарните цветя като латинка, теменужка, невен, пореч, лавандула, рози, цветовете на всички от семейството на лука и чесъна, както и на зелето, добавят изумителен вкус и хранителна стойност. Полифенолите – вещества които се борят с окислителните процеси, са в изобилие тук. Ето богат линк с повече информация

В салатата по-долу най-силният аромат е на цветовете на лука, след това идва вкуса на латинката – люта и пиперлива. Листенцата са ту кисели, ту люти. Добавила съм телешко останало от предната вечер, за белтъчини, малко синьо сиренце за аромат и мазнини. Дресингът е от соса на телешкото, зехтинче и морска сол.

Галя и Диана съветват: много от ядливите цветя имат аромат, които отблъсква насвекомите в градината. Посадете латинки, невен, хризантеми, сред лехите от зеленчуци, за да опазите реколтата си от вредители.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.