салата с пролетни зеленини и ядливи цветя
9 2015 апр.

Празнично е – покрай Цветница и Великден у дома се позавъртя творческо духче и остави цветни следи на празничната трапеза. В зависимост от това къде се намирате, по това време на годината ще има различни ядливи цветя. На места теменужките вече са подали глава. В оранжерии са цъфнали руколата, босилека. В специализираните магазини има различни ядливи цветя за кулинарни цели.

При нас в момента има невен, латинки, кученца, див чесън – ароматите и пиперливият им вкус паснаха чудесно на леките предястия и салати за празника, но вие може да ползвате идеите по-долу и да ги адаптирате за цветята, които лесно може да набавите в момента.

Не всички цветя са подходящи за хапване – ако забравите кои цветя са ядливи добър принцип е, че билките и салатите, които консумираме имат и ядливи цветове. През лятото, когато розмаринът, салвията и босилекът цъфтят като луди, салатите ни са отрупани с ароматните им цветове. Когато руколата и чесъна напъпят, изчакайте да разцъфнат и ги откъснете чак тогава!

Преди време попаднах на тази илюстрация, с която си припомням какво може от вазата да влезе директно в салатата. Ако красиви билки и цветя още не са поникнали във вашата градина и околните гори, винаги може да ползвате цветчета от орхидеи, които цъфтят целогодишно. През пролетта теменужките са и най-ароматни и най-красиви в салата, но за съжаление при нас не се намират никак лесно.

Ето няколко красиви и весели идеи за празничната трапеза:

козе сирене с ядливи цветя

Направете малки формички от меко козе сирене и облепете с листенца на цветя и подправки.

крекери с козе сирене и ядливи цветя

Използвайте пълнозърнести крекери, меко сирене, репички, листенца от цветя или билки и балсамова редукция за красиво предястие.

зеленчуци с козе сирене и ядливи цветя

Същото може да направите и с резенчета краставици или твърд плод като ябълка или круша. Основата е зеленчук, отгоре е мекото сирене и пиперливото листенце от цвят на латинка или билка.

салата с пролетни зеленини и ядливи цветя

Съвсем обикновена салата от червено цвекло, спанак, краставица и репички, добива нов вид с декорация от ядливи цветя. Дресингът е сок от цвекло, зехтин, портокалова коричка, синапени семена и сол.

салата с краставица и невен

Тук два вида марулки са комбинирани с краставица, ягода, кокосови стърготини, невен. Дресингът е само зехтин и сол.

домашен сладолед от комбуча и ядливи цветя

За десерт приготвихме сладолед от комбуча и цветчета. Лесно е – във всяка формичка поставете няколко цвята и долейте с течността. Замразете за 4 часа. Десерт и пробиотици – ей това е празник!

От нас свежа, весела и цветна трапеза за идващите празници!

Не забравяйте да разгледате и другите ни рецепти с цветя:

Лятна салата с латинки

Патладжан с билкови цветя

Омлет с цвят от тиквички

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.