18 2015 февр.

tea

В студен и намръщен ден, чайникът подсвирква, а на мен ми се иска нещо, което да повдигне настроението ми, но и същевременно да помогне на умореното ми тяло. Супер натоварената седмица е оставила следи по мускулите ми, които мечтаят за масаж, а гласът ми е леко дрезгав и уморен от часове говорене.

През последните години първо готвя и после мисля. Първо оставям билките да говорят и чак после ми става любопитно точно тази билка защо ме е извикала в този ден. Така може да приготвя чай само от джинджифил с много лимон, или пък лимонова трева с кардамон, или както днес – чай от корен куркума, джинджифил и розови листенца.

От десетки съставки в шкафа и градината, в мъгливия ден, точно тези проговориха.

tea4

Ето как приготвих чудесен чай:

За 2 чаши:

5 см корен от куркума, обелен и нарязан на тънки резенчета (може да се замести с 1 ч.л. куркума на прах)

3 см корен от джинджифил, обелен и нарязан на тънки резенчета

2 с.л. сушени листенца от роза

След като водата кипне, направете запарка от съставките – може да оставите 5 до 12 минути – колкото повече запарвате, толкова по-силен става и чаят.

Можете да добавите мляко или мед, за да го направите по свой вкус.

Коренът от куркума е мощно лекарство – в Аюрведа го наричат „Златната Богиня“. Ползва се против всякакви възпалителни процеси, за прочистване на кръвта и черния дроб, за подобряване на здравето на стави и връзки. В медицината има много приложения, но най-вече в лечението на ставни и автоимунни заболявания и забавянето на прогреса на рак. Редовния прием на куркума, под формата на чай, като подправка в ястия или хранителна добавка помага на лимфотока, подобрява оросяването и повдига настроението. В Аюрведа и Китайската медицина се използва за здравето на храносмилателната система и репродуктивните органи.

Подобно действие има и джинджифилът, който под формата на корен е пръв приятел в нашата кухня – у дома джинджифилът и лимоните могат да се мерят по присъствие само с бульона и киселото мляко. През зимата топлината и цвета му напомнят на слънцето – вдишаш ли ароматните му масла от повърхността на чашата и вече си се стоплил, ободрил и си готов за нови подвизи. Джинджифилът подобрява и успокоява храносмилането, като ефектът му може да се усети почти мигновено. Ако пък имате запушен нос и болно гърло – дори може да хрускате малко парченце коренче няколко пъти дневно и да усетите страхотно облекчение. Както куркумата, и този мощен корен помага при възпаления – кожни, ставни, чревни, сърдечносъдови.

Розата, според една от моите учителки, е цвета с най-висока вибрация и може да вдигне всеки човек от дълбините на умората и изтощението. Вярвам й не защото съм отраснала с аромата на розите, а  защото през последните години чаят от рози е незаменима част от репертоара ми за почивка след работа – вкусът е нежен и приятен, много женствен и чувствен, а същевременно успокоява, отводнява и дава възможност на всяка клетка да си отдъхне.


tea5

Може да видите разликата между чай, който току що е приготвен…

tea 2

и цветът му след малко по-дълга запарка…

Ако сте любители на по-силните усещания и предпочитате чаят си лют и гъст, вместо да нарязвате коренчетата, може да ги настържете на ситно ренде и така да ги запарите.

Галя и Диана съветват: оставете коренче джимджифил на светло място, за да може да започне да прокарва листенца. Посадете го на светло място на балкона или в градината – може да ползвате както ароматните зелени листа, така и коренчетата, когато стане време за вадене.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.