Рецепти от Изкуството на истинската храна, том 2 - вегански рецепти и рецепти за пости

5 чести грешки по време на пости

Галина Толкингтън

Светата Четиридесетница обхваща период от 7 седмици, през които християните се приготвят духовно и телесно да посрещнат Възкресение Христово – Великден.

Много от нашите читатели постят, но също се интересуват и как да го направят правилно, така че да бъдат в добро здраве.

Ако спазвате такъв режим за пръв път, може би не сте се замисляли за подводните камъни, които ви очакват, затова се допитах до опита на препатили в постите читатели, които споделиха своите грешки, така че да не ги допускате и вие.

Консумирате много плодове

Макар че плодовете са позволени по време на пост, ако целта ви е едновременно да постите и да запазите или намалите теглото си, не е без значение кога и колко от тях ще консумирате. Един плод със закуската или при физическа активност е абсолютно разумен избор, но ако хапвате няколко плода наведнъж вместо да се храните пълноценно, рискувате скоро да сте гладни, тъй като захарта е единственият източник на калории в плодовете и не засища за дълго. Заложете на малко количество плод комбиниран със сурови ядки, за добра енергия и контрол на апетита. Добре е и да избягвате плодове, които ви карат да прекалявате с количествата.

Прекалявате с хляба

Филийки с маслинен пастет и хумус на закуска, малко крутони в крем супата, лек зеленчуков сандвич следобед и ето, че половин пълнозърнест хляб вече е изчезнал. Безспорно, хлябът може да бъде толкова вкусен, че да ви увлече и да не усетите кога сте прекалили с калориите и въглехидратите. Моят съвет е да избирате кисели хлябове, като традиционните руски или други хлябове, приготвени без мая. Постарайте се да не приемате хляб повече от веднъж дневно и наблегнете на зеленчуците и зеленчуковите супи за да се заситите.

Предозирате със солени храни

Липсата на любимите ви сирене, кашкавал и месо, може да ви накарат да солите варивата и кореноплодните твърде много, за да ги направите вкусни. Тъй като растителните продукти са естествено бедни на сол, съвсем очаквано е, че може да прекалите със солницата. За да избегнете излишното задържане на вода, подпухване и дискомфорт, използвайте малки количества морска или хималайска сол – те ще подправят храната ви, но и ще внесат нужните минерали, за да може да поддържате оптимален баланс на течностите в организма. Ако харесвате туршия или маслини, непременно ги изкисвайте преди консумация.

Преяждате със сладко

Сладкият вкус е често търсен по време на пости: почти на всеки ъгъл може да си купите постни бисквити, бонбони или вафличка. За съжаление, рискувате да си създадете изкуствена нужда от все повече и повече сладко, тъй като консумацията на такива храни стимулира апетита. За да контролирате апетита за сладко, консумирайте го в малки количества, никога на гладно и за предпочитане след физическа активност. Експериментирайте и с различни сготвени плодове: ябълка, тиква, круша, дюля и сладки ароматни подправки като канела, карамфил и индийско орехче. Друг начин да си доставите сладък вкус е да сложите малко бадемово или оризово мляко в чая или кафето.

Забравяте за калориите

По време на пости калориите имат значение повече от всякога ако целта ви е да запазите оптимално тегло. Когато приемът на белтъчини спадне, спада и разходът ни за храносмилане, а това значи, че горим по-малко калории. За да сте сигурни, че не приемате повече от нужното, задължително проверете калорийната стойност на продуктите, които консумирате най-често. Където е възможно, намалете калориите, като имате наум, че най-богатите на енергия постни продукти са мазнините, ядките и различните сосове, като песто. Когато се храните навън, избирайте храни без сосове, така ще ви е по-лесно да знаете какво съдържат.

За да улесним приготвянето на храна по време на пости и за да ви дадем нови и здравословни идеи, с Диана разработихме 25 постни рецепти, които може да намерите в том 2 на Изкуството на истинската храна ЕТО ТУК!

Този материал е публикуван за пръв път на www.ladyzone.bg

Имате въпрос за това как да приготвите постна рецепта, как да се ориентирате в калориите и как да структурирате менюто си? Задайте го на страницата ни във Facebook – WWW.FACEBOOK.COM/ART OF REAL FOOD

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.