Елица Димова

(* закачка с последния филм на Джулия Робъртс – „Яж, моли се и обичай”)

Диетите, микровълновата печка и полуфабрикатите са демоде, днес на мода излиза бабината кухня

„…Кой е най-дебелият американски щат? Мисисипи – където един от всеки четирима души е дебел.

Аз израснах в Западна Вирджиния, днес третия най-дебел щат в Америка!

Като малък майка ми готвеше вечеря всеки ден. Почти всичките ми спомени от нея са в кухнята. Никога не ядяхме навън, само в някои редки  специални случаи.

Днес семействата го правят непрекъснато и си плащат – не само с джобовете си, но и с коремите си…”

Така започва документалният филм на режисьора Морган Спърлок Super size Me (у нас превеждан като „Уголеми ме максимално”, бел.авт.). Преди пет години лентата скри дежурните усмивки от лицата на служителите в McDonalds и в останалите щатски „фаст фууд” вериги и донесе на чудака Спърлок награда за режисура от фестивала за независимо кино „Сънданс”. Мъжът от Западна Вирджиния очарова диетолозите и вбеси любителите на бургерите с невиждан експеримент. В продължение на 30 дни под контрола на кардиолог, гастроентеролог и общопрактикуващ лекар 32-годишният Морган се храни – сутрин, обед и вечер, само с популярните в McDonalds менюта Super Size (двойна порция, която след появата на филма изчезна от закусвалните). Всяка промяна в тялото си след погълнатите 5000 калории дневно американецът запечати в Super size Me, гарнира я със суха статистика за видимо затлъстелите си съграждани, а десертя остави за финал. Месец по-късно Спърлок качи 11.1 кг, холестеролът му скочи до критични нива, появиха се болки в черния му дроб, главоболие, депресия, а

желанието му за секс

се изпари напълно.
Super size Me шокира света, но си спечели колкото фенове, толкова и противници. „Без значение къде и с какво се храниш, ако поглъщаш 5000 калории дневно, то няма как да не напълнееш”, повтаряха критиците и навярно бяха прави. Някъде по това време се роди и новото модно движение „слоу фууд” – бавно приготвяната храна, реплика на „фаст фууд” храненето, чиято цел е да предотврати изчезването на местните кулинарни традиции и да върне интереса към качествената храна и връзката й с общностите, които я произвеждат. Истерия през годините предизвикаха и не по-малко популярните диетични експерименти на Пиер Дюкан и Робърт Аткинс и зоналният метод на Бари Сирс, но вместо идеални тела залитащите по тях си спечелиха само куп болести, отеснели дрехи и вечното питане: Защо нищо не помага?
“Времето, когато диетите или микровълновата печка и полуфабрикатите бяха знак, че си в крак със западната култура, отмина. Днес в Щатите и Канада хит е бързото и здравословно приготвяне на храната. Съвременните градски хора вече купуват базовите продукти – яйца, сирене, мляко, плодове и зеленчуци, директно от производителите и не правят диети, а

променят изцяло хранителния си режим

Така че позабравената домашна кухня бавно, но сигурно се завръща и у нас”, обяснява консултантът по здравословно хранене и фитнес експерт Галина Токингтън. Тя заедно с художничката Диана Шингарова събраха, сготвиха и отпечатаха над 200 картички със снимки и рецепти, следващи новата щатска мода – бързо приготвяне на здравословна храна или както двете нарекоха поредицата си “Изкуството на истинската храна”. В нея има бабини нахутени хлебчета, портокалово пиле, бонбони без зрънце захар, марокански таратор с мента и всичко това, подчинено на ведическата, веганската, средиземноморската, латиноамериканската и българската кулинарна традиция. „Двете с Диана сме типичните градски момичета – целия ден прекарваме в офиса или в спортната зала, влизаме от среща в среща и все не ни остава време за хапване. Затова искахме да направим рецепти, с които да можеш да готвиш разнообразна храна”, споделя Галя.
Като експерт по правилно хранене тя познава в детайли грешките, които най-често допускат модерните, вечно бързащи хора: „Едните стават сутрин и пият кафе, гладни са до обяд и тогава най-често ги черпят с бонбон. От това апетитът им скача максимално нагоре, защото сладкото иска още сладко. После хапват някакъв сандвич и завършват деня със салата от маруля и алкохол. Другите пък залитат по диетите и хапват само две-три неща. След като се изтормозят от еднообразието, се връщат към стария начин на хранене и

попадат в омагьосания кръг

Ние използвахме традиционни продукти – яйца, сирене, мляко, риба, пиле, зеленчуци, и само добавихме нови варианти за полезното им приготвяне”, допълва Галя.
И докато експертът по хранене отговаря за добрия вкус и за ефекта от рецептите, то Диана държи естетическата линия в гастрономическото им начинание. „В Художествената академия има едно правило – няма начин да си добър художник и да не можеш да забъркаш поне една хубава манджа. Но дори и да не умееш да рисуваш, рано или късно заставаш пред печката и това е твоят шанс да бъдеш творец”, обяснява художничката.
Диана снима и оформя графично всяка рецепта за готварските картички, защото е убедена, че храната се възприема не само вкусово, а и с очите. „Принципите на Аюрведа например учат, че процесът на храносмилане започва много преди същинското хранене. За това приготвената вкъщи храна е много по-ценна за нас. Пък и когато готвиш, ти влагаш своята енергия в манджата. Това е и тайната на магията за любов – когато готвиш и мислиш за конкретен човек, това ястие има различен, уникален вкус”, загатва тя.
Звучи невероятно? Да, но Диана е готова с пример: „Месенето на хляб! Всеки път слагаш едно и също – брашно, мая, вода, сол, и всеки път резултатът е различен!”

Грешки и заблуди:

Съвременните хора не се подготвят хранително за деня си и не обмислят къде ще се хранят. „Ако тръгваш на дълъг път с кола, проверяваш маслото, гумите, ще заредиш с бензин, но когато тръгваш на работа, не правиш това за тялото си”, обяснява консултантът по здравословно хранене Галина Толкингтън.

Закуската е задължителна! Но дори и да я пропуснеш, винаги можеш да вземеш сурови ядки, плод или пакетче моцарела. Никога не се излиза от вкъщи без опция за първа храна – когато човек огладнее, кръвната захар пада и тогава е доказано, че той поема повече калории, по-склонен е да трупа мазнини и да яде “бърза енергия” под формата на захари – шоколади, вафли и др.

Живеем в стрес, затова вечер много често посягаме към чашката. Алкохолът е полезен в определени количества, но когато е завършек на един пълен с „фаст и джънк” храни ден, удряйки чертата, виждаме, че калориите, които сме погълнали, са 80 процента от захари и 20 процента от алкохол. В дългосрочен план това звучи така: по-малко мускули, по-нисък метаболизъм, по-често безсъние, мигрена, умора, сприхавост и хормонални смущения.

Не бива и да сме крайни! Има правило – ако днес 80-90 процента от нещата, които консумираме, са полезни, то не е проблем да има 10-15 процента „джънк фууд”, защото така тялото може да ги неутрализира.

Най-важното е при всяка възможност за хапване да има „жива” храна – плод или зеленчук, сурова ядка или нещо от животински произход – мляко, сирене, яйце, месо, риба. Вода – 2 л на ден, и никога да не гладуваме.

Кухнята на баба

Природата ни е дала огромно разнообразие от храни, елементи и вещества, с които да сме здрави – с месото поддържаме здрава мускулатурата и костната система, а със зеленчуците и плодовете – добър метаболизъм и защита от болести. «Има си правило – ако баба ви не е имала достъп до тази храна и не я познава, значи най-вероятно и вие не бива да я познавате”, предупреждават момичетата.

Тайната на Галя и Диана: Забравете за микровълновата печка, бялата сол, захар, олио и бялото брашно и ги заменете с кафява захар, меласа или мед, масло или мас, а солта е хималайска или морска.