омлет с цветове от тиква и прошуто

 

омлет с цветове от тиква и прошуто

Когато попитали един критик какво мисли за вкуса на цветовете от тиква, той отвърнал: “Имат вкус на въздух“. За нас те са райска добавка към летните ястия и лесен начин да внесем благотворния дух от градината у дома.

Как да изберем цветове от тиква? Ако сте късметлии някой в семейството ви ще ви пусне в неговата градина и ще си откъснете цветове с прикрепени към тях малки тиквички, или само цветове (в зависимост от пола на цвета). И в двата случая избирайте по-едри цветове за пълнене и по-ситни за омлети, фокача, пица, лазаня и салати. Ако не познавате никого с градина, отидете на най близкия пазар и говорете с някой, който сам произвежда тиквичките си. Повечето производители ще се съгласят да ви продадат цветове ако ги предплатите.

Цветовете са нежни и крехки, меки и топли и имат много лек привкус на тиква. Веднъж докоснати от мазнина, те омекват и приемат формата в която ги поставите. Любимата ни рецепта, която ще споделим в том 4 от Изкуството на истинската храна е пълнени цветове, а тук ви представяме свеж летен омлет.

За 2 порции са ви нужни:

4-6 цвята от тиква

100 гр прошуто

4 – 6 яйца

1 с.л. зелени листа от билки (магданоз, босилек, рукола, риган или чубрица)

морска сол и пипер на вкус

Загрейте голям тиган на средна температура и леко го намажете с масло. Поставете прошутото на дъното, така че да покриете максимално плътно. Отгоре излейте леко разбитите яйца, поставете измитите и подсушени цветове тиква, поръсете със солта и пипера и пресните листа от подправки. Гответе докато долната страна добие златен цвят и аромата на прошуто завладее кухнята ви. Обърнете омлета използвайки чиния (поставете чинията въху тигана, обърнете и плъзнете несготвената страна обратно в тигана). Това е добра тактика при по-тежки омлети, които не желаете да сгъвате. Гответе още 4-5 минути и поставете в голяма кръгла чиния така че цветовете да гледат нагоре.

По желание може да сервирате с билково масло, няколко резена авокадо, маслини, или сушени доматчета.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.