тиква диета за есента и зимата

Природните цикли и сезони се отразяват на всеки от нас. Говорим за пролетна умора, за сезонно афективно разтройство, за зимна депресия.  Независимо дали реагираме по-леко или по-остро на промените, телата ни наистина имат свой годишен календар. Древните учения за здравето като Аюрведа и китайската медицина съветват да се съблюдава сезонен стил на хранене, който помага за адаптация на тялото към конкретния сезон , намаля стреса от промяната към по-топло или по-студено и засилва имунитета ни.

Може би спазвате принципите на сезонното хранене дори без да подозирате – през лятото посягате към студения таратор, а през зимата към сгряваща супа. През лятото лимонадата с мента и лед е пръв любимец на масата, а през зимата, ментата приготвяте под формата на чай с мед.

В учението Аюрведа, което буквално се превежда като ‘’пълно знание за живота’’,  във всеки сезон преобладава различен баланс на елементи – зимата е сезона на ‘’вата’’ доша – характерна с вятър, сух студ и сняг. Човекът е тясно свързан с природата – когато ‘’вата’’ в природата се засили, елементът ‘’въздух’’ се усилва и в тялото. Като настроим стила си на хранене и внесем топлина чрез храна и подправки, елементите които осигуряват баланс за тялото остават в синхрон и ние сме по-устойчиви, както физически, така и психически, на студения сезон. Ако продължим да се храним с продукти характерни за пролетта и лятото, може да станем сприхави и нервни, кожата изсъхва, страда имунната система.

Най- важното правило за студения сезон е храната да е топла и да е преминала топлинна обработка. Бавното печене на фурна в покрити гювечи, задушаването и готвенето на пара са най-подходящи за есента и зимата. Храната трябва да е задължително приготвена с малко масло или зехтин – мазнините забавят усвояването на продуктите и повишават телесната температура – особено затоплящо е кокосовото масло – подходящо при студени крайници. Добре е да подправяте храната с джинжджифил, кимион, кориандър, асафетида, куркума и черен пипер.

Между храненията приемайте топли напитки като чай или топло мляко с подправки. Сухата и студена храна като сандвичи и салати, трябва да бъде минимизирана. Денят ви може да започне с топла печена тиква или ябълка с ядки и канела, обядът и вечерята ви да включват топъл бульон, супа или гювеч. Преди лягане може да се насладите на горещо мляко с щипка джинджифил. Вкусовете, които се предпочитат през този сезон са солено, кисело и сладко, добре е да изгябвате горчиво, стипцаво и пикантно.  Ако имате излишни килограми, трябва да сте внимателни с количествата сладко и да го приемате само след физическа активност.

Есенното и зимно меню може да включва естествени варива и семена, яйца, месо, кореноплодни, сурови ядки. Ако разгледате изобилието от продукти на пазара, ще видите, че вече има сладки чушки, тиква, червено цвекло, картофи, праз и лук, ряпа, моркови, целина, грозде, ябълки, круши, нар, пресни орехи и бадеми, чудесен сух боб. Природата ни е дала всичко, от което се нуждаем, за да приготвим топла и питателна храна. Ако през лятото сме консумирали надземните части на растенията, през есента и зимата, когато те са прибрали своята живителна енергия под земята – консумираме повече техните корени. Логично е, нали? Спанакът отгледан в оранжерия през зимата никога не е толкова полезен, колкото този отгледан през пролетта навън, оранжерийните домати карат всеки българин да се мръщи. Несъмнено е много по-добре да спазваме природния ред, за да бъдем в хармония със сезоните и в мир със себе си!

Пълния текст и други материали от Галина Толкингтън, може да прочетете на www.ladyzone.bg

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.