100 дни Истинска храна

Благодарим на всички, които се включиха в инициативата “100 дни Истинска храна“. Почти 50 от нас включиха повече вода в седмичното си меню през седмица I– продължаваме така през целите 100 дни на предизвикателството! А каква е задачата за седмица II?

Да добавим храни, богати на Омега 3 мастни киселини! Те подобряват концентрацията, намаляват негативните емоции, контролират кръвното налягане, успокояват възпаленията, грижат се за ставите и мускулите, помагат да имаме нормално тегло и да изгаряме излишните мазнини!

Омега 3 може да откриете в различни храни, но ето кои препоръчваме ние: риба, семена от чиа, орехи и зелени листни зеленчуци. Избирайте по-дребни рибки, като сардини, а ако консумирате по-големи риби в този ден си набавете и няколко бразилски бадема (тези ядки съдържат селен, който защитава срещу вредното влияние на живака в по-едрите риби). Семената от чиа също са чудесни, но не забравяйте да ги накиснете поне за 30 минути преди консумация!

През този сезон се радваме и на нови листа на спанак, лапад и различни разновидности на зеле – непременно включете и тях в менюто си!

За да е пълен ефекта на омега 3 мастните киселини тялото има нужда да си почине от големи количества омега 6 – макар и полезни за здравето, когато приемаме повече омега 6, организма може да страда от недостиг на омега 3 заради конкуренцията в усвояването на двата вида мастни киселини. Редуцирайте приема на царевично и соево олио, слънчогледово олио, слънчогледови семки. За приготвяне на храна използвайте малки количества зехтин, краве масло/гхи и кокосово масло!

Бъдете здрави и споделете как се чувствате на страницата ни във Фейсбук!

Галя&Диана

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.