Понеделник е! Вече почти 60 дни обръщаме внимание на храните и навиците, които ни помагат да сме здрави, енергични и пълноценни в работата и забавленията! Дните са по-къси и по хладни. Според древната наука Аюрведа сега е и времето да включим по-топли и течни храни. Затова тази седмица ви каним да приготвите поне 2 супи – за тези от вас, които консумират месо и риба, нека основата да е бульон, а за вегетарианците, направете основата от любимите си варива и добавете вкусни сезонни зеленчуци. Освен, че доставя лесни за усвояване хранителни вещества, супата засища и е много подходяща храна в периоди, в които следите теглото си.

Ползите от бульоните от кости са безкрайни. Хубава пилешка супа лекува душата, но избавя и от настинка. В много от световните кулинарни традиции, кухнята не остава без бульон, който е основа за супи, сосове и основни ястия. Веществата, които тялото може да си набави от хубав бульон заздравяват храносмилателната система, помагат за регенерация на ставите и костите, предписват се при анемия, алергии, мускулна слабост и боледуване. Ако искате да прочетете повече за ползите от бульона и тайните на желатина, може да се отправите ето тук!

За да приготвите хубав бульон, вземете 2-3 кг кости, покрийте ги с вода, добавете лъжица оцет и загрейте тенджерата на силен огън. Отпенете отделилата се на повърхността пяна и след това намалете леко огъня и оставете костите да къкрят. Колкото по-малки са (риба например), толкова по-кратко може да ги варите. За джолани и едри кости, добре е да варите поне 6-8 часа или да оставите да къкри цяла нощ. След като е готов прецедете и съхранете в хладилника, докато дойде време да го вложите в зеленчукова или месна супа.

Каква супа ще си сготвите тази седмица? От сладки картофи? От тиква? От грах? От пиле? Супа топчета? Борш?

Пишете на стената ни във Facebook и споделете! Очакваме ви!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.