100 дни Истинска храна Седмица след седмица, навик след навик, усвояваме заедно практиките на здравословното хранене и си припомняме важните елементи от него – дори най-внимателните от нас могат да получат вдъхновение да опитат нещо ново, или добре забравено старо!
След като включихме и пробиотици в менюто си, време е да извикаме на помощ подправките. Подправките не само добавят вкус и аромат към храните и позволяват да приготвяме едни и същи продукти по различни и интересни начини, но и имат способността да освежават, успокояват, възбуждат или лекуват!
Тази седмица ви предизвикваме да опитате поне една от следните подправки:
Канела – сгрява и е чудесна при простудни заболявания; много подходяща за хора с намалена инсулинова чувствителност или диабет от тип 2, както и с наднормено тегло – добавете 1/2  до 1 ч.л. към менюто си – може да си приготвите чай, да добавите към закуската или десерта си.

Джинджифил  – пресен или под формата на прах, джинджифилът подобрява храносмилането, изостря вниманието и повишава енергията. За разлика от кафето не превъзбужда нервната система. Може да си направите чай като запарите 4-5 резенчета с гореща вода и добавите малко лимонов сок или мед.

Куркума – силните и противовъзпалителни качества я правят подходяща за хора с болки в ставите, с подагра, както и всеки, податлив на настинки. Може да си приготвите основно ястие с нея, като например чушките с кокос от том 2 на Изкуството на истинската храна или да приемате по 1/2 ч.л. дневно разтворена в малко сок от ананас.

Розмарин -игличките на розмарина са свежи дори и през есента и зимата. Тази подправка е силен антиоксидант, ползва се за детоксикация, грижи се за черния дроб, помага при мигрени и болки в мускулите и ставите. Добавете розмарин към различни месни ястия, или към домашен хляб и бисквитки!

Потърсете информация за любимите си подправки и научете колко много може да получите от тях – не са само за вкус, но и за здраве!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.