30 2017 окт.

Обичаме, когато някой ни хвърли кулинарна ръкавица. Тази есен, по случай Oktoberfest, приятели ни поканиха да видим как можем да съчетаем рецепти от Изкуството на истинската храна с любимата им бира и да предложим идеи за Октоберфест парти. 4 блюда и 4 бири, да видим дали ни стиска. Като истински кулинарни авантюристи, веднага се съгласихме.

Тук ще ви разкажа какво научихме в процеса на избор на рецепти, а кой знае, може и вие да се вдъхновите да комбинирате своите любими рецепти от нашата поредица с предпочитаните си напитки!

С Диана сме любители на пивото. Нашата работа обаче е зад камера – да намираме най-хубавите съставки от природата, да ги съчетаваме в лесни за приготвяне рецепти, да ги снимаме, описваме и споделяме с вас. За да направим наистина добри комбинации от нашите рецепти и различни типове пиво, се облегнахме на рамото на професионалисти.

Направихме изследването си „на маса“, в ресторант където сервират и прекрасна храна тип “от ферма до маса” и сменят менюто сезонно. Разговорите с готвачите ни дадоха страхотни идеи как да посрещнем Oktoberfest предизвикателството. Искахме да знаем и повече за това как да направим комбинациите колкото се може по-актуални за сезона. От една страна да се усети силата на хубавата храна от природата, от друга, да дадем място и на нови и различни видове бира.

Майстор-готвачите потвърдиха, както и ние предполагахме, че в миналото повечето хора най-често са избирали хрупкави, леко солени, леко пикантни храни за акомпанимент на бирата. Тази ера на бирата обаче е зад нас – днес бирената култура расте и набира верни и готови за нови преживявания последователи. Кулинарната летва е вдигната по-високо: комбинациите на бира с храна стават все по-интересни и готвачите с все по-голямо желание се надпреварват да направят нови и интересни менюта, в които бирата да акцентира или контрастира храната.

От тях разбрахме и за няколко много практични причини да се комбинира бира с храна. Споделяме ги и с вас:

Бирата има лек горчив вкус: малко са хранителните продукти, които имат горчив вкус и същевременно доставят удоволствие; горчивите вкусове подпомагат храносмилането и помагат за ситостта, но повечето естествени горчиви продукти могат да участват в менюто в много малко количество, иначе лесно взимат превес над останалите вкусове; пивото внася горчивината по много деликатен начин, без да измества останалите вкусове.

Голяма глътка бира освежава вкусовите рецептори: между хапките от блюдото, напитката дава нов старт за следващото преживяване от аромати и вкусове. Този контраст е желан, за да се насладим изцяло на всичко, което предлага ястието. Може би сте забелязали, че първите 3-4 хапки от всяка храна носят голяма наслада и след това лесно рецепторите се настройват на “автопилот”. С глътка пиво, можем да се върнем към храната с “ума на начинаещия” и да усетим свежа наслада, като от първа хапка.

Бирата балансира лютата, киселата, сладката храна. Случвало ли ви се е да хапвате нещо люто и буквално да “изгубите” останалите вкусове? Бирата помага това да не се случи и да се върнете към преживяването способни да вкусите цялата палитра в блюдото. Това е особено ценно за някои азиатски и латиноамерикански блюда, както и за десерти с шоколад.

Пивото, когато е избрано добре хармонизира цялостното преживяване: храненето е комплексен сетивен феномен: в него участват обонянието, вкусовите рецептори, слуха, зрението, умението да възприемаме текстурата и материята. Колкото по-богато е преживяването и колкото повече разчитаме на сполучливи комбинации, толкова по-пълноценно е и храненето на сетивно ниво. Помислете за предястие, което е хрупкаво и кремообразно, с лют акцент и солени нотки, променящо се на слоеве. Сега добавете студено пиво, с горчивина, сладост, плътност или чистота, кисел послевкус, мехурчетата резултат от естествената ферментация. Бирата има цяла хармония от собствени качества, които добавят ново измерение към храната.

Връщам се на нашата история. Трудното беше зад гърба ни: имахме идея кои са основните аромати в четирите видове бира и сега беше ред да им намерим достойни парньори сред нашите рецепти. Най-празничния том – 3 – разбира се имаше и най-много кандидати за подкрепяща роля на бирата. Но и том 2 и 6, със земните аромати и богати текстури, не отстъпиха.

След дълго мислене, готвене (и отпиване), отговорихме на предизвикателството така:

За светлата бира пилсенер, с акценти на мек малц и хмел избрахме „Свежа полента с билкови гъби“ от том 2 на Изкуството на истинската храна

За светлата пшенична бира с гъста пяна и аромат на подправки: „Сини сливи с козе сирене и шам фъстък“ от том 3 на Изкуството на истинската храна

За черната бира с нотки на препечена ръж и какао, с плътна пяна: „Пилешко със сушени смокини“ от том 6 на Изкуството на истинската храна

За червената бира с аромат на кафе и сладък корен: фъч от рожков от том 2 от на Изкуството на истинската храна

Благодарни сме, че имахме такава богата и свежа палитра от рецепти, за да изберем най-добрите комбинации. Надяваме се, че сме вдъхновили и вас да изберете своите любими рецепти и да разгърнете вкусовете им в компанията на хубаво пиво!

Искате ли да опитате тези комбинации? Вижте рецептите тук: 4 рецепти 🙂

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.